Nejčastější chyby při pěstování

Jste začínající pěstitelé a nevíte, jakých chyb se vyhnout a neohrozit nimi svoje rostlinky? Tak právě pro Vás je dnešní článek, ve kterém shrneme zásadní chyby, kterých se pěstitelé často dopouští.

Jednou z nejčastějších chyb je nedostatek vláhy. Zálivka by se měla rovnat hmotnosti suchého substrátu. Doporučujeme častou kontrolu substrátu, zvlášť v letních měsících. Stejně tak je důležité rostliny rosit, zejména tak ve vegetativní fázi. 

Na druhou stranu je velmi důležité se vyhnout přelévání rostlin. Jedná se asi o vůbec nejčastější chybu, které se jistě dopustil každý pěstitel, zvláště ve svých začátcích, kdy se snaží dodat rostlinám co nejvíce vláhy a živin. Proč je třeba se přelévání vyhnout? V mokrém substrátu totiž vznikají různé rostlinné choroby, láká také všemožné škůdce. Přelévání rostlin poznáte (pokud zaléváte opravdu často) nejčastěji vadnoucími listy, někdy dokonce také jejich žloutnutím. Jednoduše také tak, že prsty lehce stlačíte povrch substrátu - neměla by se objevit žádná voda a prsty by měly být vlhké. Řešení je jednoduché - na pár dní přestat rostlině dodávat vodu a sledovat, zda se její kondice zlepší.

S přeléváním rostlin je úzce spjatá vznikající kořenová hniloba. Při přelití se v substrátu totiž množí bakterie, které následně napadají také kořeny. Po vysokém napadení už není cesty zpět a často se již nezachrání. 
Jak se hnilobě vyhnout? Existuje mnoho tipů, jak hnilobě předejít, jako například zvýšená hygiena či použití rukavic při práci s rostlinami, sterilní substrát i květináč, pokojová teplota vody, a hlavně vyhnutí se přelití.

Pokud svým rostlinám dodáváte některá hnojiva, což vřele doporučujeme, může se stát, že jim jich dodáte více, než je zdrávo. V práci s hnojivy platí, že méně je někdy více a je lepší hnojit opatrně. Přehnojení poznáte tak, že listy rostlin začnou žloutnout, kroutit se a začnou se náhodně tvořit skvrny. Nejjednodušeji se vzniku problémů vyhnete tím, že budete postupovat podle dávkovacích tabulek udávaných výrobcem.

Když už je řeč o spálení, rostliny můžete spálit také nadměrným působením světla a tepla. Nejčastěji se chyba stane, pokud silnou výbojku umístíte příliš blízko vrškům rostlin. Řešení je snadné - stačí výbojku umístit výše nad rostliny. Pokud se chcete starostem vyhnout úplně, doporučujeme pořízení LED osvětlení (zejména LED panelů od Lumateku).