Jaké jsou fáze života rostlin

Zdravíme Vás u nového článku, ve kterém si stručně popíšeme jednotlivé fáze života rostlin. Je důležité mít na paměti, že každá fáze vyžaduje určité požadavky na péči i výživu.

Jako první přichází fáze klíčení. Začíná zasazením semen (doporučujeme například jiffy) a jejich umístěním do skleníčku či propagátoru. Po vyklíčení umístíme rostlinky do menších květináčů. Často probíhá v časovém rozmezí od konce února do poloviny května. V případě, že zasazujete již vyklíčené rostlinky či řízky, fázi klíčení přeskakujete a vrháte se na následující fázi, kterou je...

Fáze růstu, neboli vegetativní fáze. Rostlina nabývá většinu své nadzemní zelené hmoty. Pokud pěstujete rostliny ve venkovním prostředí, bude proces růstu trvat výrazně déle. Rostliny ven umísťujeme ideálně od poloviny dubna, abychom se vyhnuli ranním mrazíkům. 

Jako poslední přichází fáze květu. Záleží na druhu a odrůdě rostliny - doba květu se individuálně liší. Během fáze kvetení rostlina tvoří květy a plody, které můžete v době od srpna do začátku října sklízet.