Jak si vypěstovat chilli doma

Zdravíme Vás u dnešního článku, ve kterém si shrneme, jak již název článku napomíná, pěstování chilli papriček v domácím prostředí. Pokud tedy milujete pálivé, určitě se Vám tento článek hodí. Vypěstujte si vlastní Habanero či Carolinu Reaper v pohodlí svého domova!

Doporučujeme pořízení celého pěstebního boxu, společně s osvětlením a dalším příslušenstvím a máte postaráno o pikantní úrodu několikrát do roka. 

Prvním krokem určitě bude vybrání si té správné odrůdy. Pokud s pěstováním papriček zatím nemáte žádnou zkušenost, doporučujeme Vám začít s méně pálivou odrůdou. Doporučujeme například Habanero či Apache. Platí totiž pravidlo, že čím pálivější odrůda, tak tím déle dozrává.

Po naplánování toho, jakou odrůdu budete pěstovat, přichází na řadu obstarání semínek. Je důležité nepořizovat si semínka, která budou starší než 3 roky. Také by měly být skladované v temném a chladném prostředí s co nejnižší vlhkostí. 

Pro klíčení semínek Vám doporučujeme pořídit si nějaký z našich skleníků. Nejoblíbenějším médiem pro zasazení semínek jsou sadbovací tabletky Jiffy, které stačí jen zalít vodou a semínka do nich vložit. Je také důležité udržovat ve skleníku vlhké a teplé prostředí, stejně tak jako přísun světla. Bude Vám k tomu stačit nějaké z našich světel pro růst mladých rostlinek či propagaci.

Jakmile rostlinka vytvoří alespoň dva malé lístky, je čas ji přesadit do květináče se substrátem. Květináč by měl být veliký minimálně 10x10cm. Místo klasických plastových květináčů můžeme doporučit především naše textilní květináče, které poskytují ideální podmínky pro zdravý růst rostlin. Do substrátu se přesazují mladé rostlinky i s kusem Jiffy tabletky či jiného média, do kterého jste semínko zasadili. Pamatujte také na to, že takto mladé rostlinky jsou velmi citlivé a je třeba s nimi manipulovat velmi opatrně.

Jakmile se Vám následně rostlinky uchytí, tak máte napůl vyhráno. Teď jim jen dopřát optimální podmínky k růstu a tvorbě květů, a poté také zdravých, pálivých plodů. Pro nejlepší růst rostlinek jsou důležité dva faktory, jsou to:

  • Světlo, které bychom rostlině měli dodávat alespoň 14 hodin denně. V pěstování papriček bychom měli tuto periodu opravdu striktně dodržovat.
  • Opravdu nejlepších výsledků dosáhnete kvalitním zaléváním. Doporučujeme zalévat ráno. Neměli bychom rostliny přelévat, půda by měla být mírně vlhká. Doporučujeme také používat hnojiva, osvědčeným hnojivem pro začáteční pěstitele je například Chilli Focus od Growth Technology. Jednoduše se smíchá s vodou při zalévání. Budete také potřebovat pipetu. Poslední týden před sklizní již rostlině nedodávejte žádná hnojiva.

Pokud se do pěstování chilli papriček pustíte, přejeme Vám mnoho štěstí! Pokud budete potřebovat pomoc či další informace, budeme rádi, když se na nás obrátíte na chatu, telefonicky či e-mailem.